Zo automatiseer je het Boolean Search zoekproces

Met pijn en moeite zet je na drie uur geconcentreerd in de verte kijken je Boolean string op papier (nou ja, digitaal dan). De creativiteit is ver te zoeken en synoniemen zoeken voor bepaalde functiegroepen gaat niet bepaald vanzelf. Naar kandidaten zoeken kost tijd en is vaak niet het leukste werk om op te pakken. Daarnaast moet je op meerdere platforms zoeken (nóg meer tijd weg). Recruit Robin snapt jou.

Gelukkig bieden generators je de mogelijkheid om je search strings automatisch uit te broeden en kan je ook je gehele zoektocht automatiseren met tools. In deze lap tekst legt Recruit Robin je alles uit over het automatiseren van (een gedeelte van) je speurtocht naar de perfecte kandidaat.

Boolean for beginners
Boolean Search is een manier van zoeken (joh) waarbij je zoekwoorden organiseert door een combinatie van keywords te gebruiken. Daarnaast gebruik je zogenaamde Boolean operators (de meest gebruikte zijn AND, OR en NOT) om je zoekopdracht te verfijnen.

AND dient hier als een manier om aan te geven dat je naar beide keywords zoekt, waar OR aangeeft dat je het liefst in ieder geval één van de keywords in je resultaten terugziet. NOT sluit bepaalde zoekresultaten uit. Dit doe je met als doel relevante resultaten te verkrijgen en zo de perfecte kandidaat te vinden. Belangrijk hierbij is het gebruiken van meerdere termen en synoniemen. Zoals je waarschijnlijk al wel opmerkt, zit er erg veel tijd in het bedenken van zoektermen, synoniemen en combinaties. Gelukkig kan automatisering je hierbij helpen, dus lees vooral verder!

De voordelen van ‘Automated Boolean Search’
Wanneer je ervoor kiest om (in ieder geval een gedeelte van) je Boolean-zoektocht te automatiseren, verandert er één ding niet. Je vindt namelijk nog steeds relevante kandidaten op plekken waar je ze normaliter zou vinden. Daarnaast bespaar je jezelf enorm veel tijd en hoofdpijn (want die synoniemen zijn een uitdaging, geloof me). Ook heb je minder kennis over sourcing en Boolean Search nodig, gezien dit al automatisch voor je wordt gedaan. De uitkomst: je bent flexibeler, vindt nog steeds de beste kandidaten en hebt meer tijd over om daadwerkelijk leuke dingen te doen! We zetten de voordelen even op een rijtje.

Voordelen in het kort:

  • Automatisering van Boolean Search bespaart veel tijd en energie.
  • Automatisering verhoogt je focus op complexe activiteiten die niet te automatiseren zijn.
  • Afhankelijk van je eigen kennisniveau vind je meer én beter passende profielen dankzij de data die technologie verzamelt.
  • Software kan 24/7 zoeken, wordt niet ziek en maakt ook geen foutjes of vergeet iets.
  • Technologie is objectief en werkt zonder vermoeidheid of vooroordelen door.
  • Je kunt sneller op- en afschalen als je geautomatiseerd zoekt.

De verschillende generators
We beginnen even met Boolean Search generators. Deze vriendjes hebben weinig kennis nodig (een titel en wat zoekwoorden zijn fijn) om automatisch tot de meest uiteenlopende Boolean strings te komen. Waarna je slechts gebruik moet maken van CTRL-C en V. Klinkt perfect, toch? Voorbeelden hiervan zijn Monster’s PRS, die precies bovenstaande nodig heeft om synoniemen en gerelateerde titels en keywords te genereren. Met Trevisan social en de Social Talent Boolean Builder hoef je enkel de details van de kandidaten die je zoekt in te voeren alvorens de generators de juiste Boolean string creëeren. We sluiten ‘m af met Recruit’em, hun generator dient hetzelfde doel.

Take it up a notch: automatiseer je volledige sourcing
Mocht je generators nou hartstikke leuk vinden, maar nog meer tijd aan je moestuintje, kennis van de Spaanse taal of voetballen met de kinderen willen besteden, dan kan je er ook voor kiezen om je hele zoekproces automatiseren. We kunnen nu natuurlijk een aantal fantastische tools aanprijzen, maar met die van Recruit Robin vind je (letterlijk) moeiteloos kandidaten, zonder dat je er zelf al te veel voor hoeft te doen. Deel je functieprofiel of vacature met onze robot en hij zoekt meteen op alle platforms naar geschikte kandidaten. Deze kandidaten worden trouwens zorgvuldig gescreend voordat ze in jouw resultaten worden getoond. Daarna krijg je de contactgegevens en hoef je enkel nog een mail samen te stellen of een belletje te plegen. Et voilà! Met de A.I. sourcing tool kun je zonder moeite actieve en latent werkzoekenden bereiken, terwijl je tot wel vijftig procent van je tijd bespaart. Op deze manier verhoog je de effectiviteit en recruit je meer kandidaten (want daar heb je nu wél tijd voor).

Leuk, maar wat is voor mij de beste keuze?
Wanneer je veel op zoek bent naar kandidaten, dan weet je dat het een goed idee is om pro-actief te gaan sourcen. Boolean search is dan een goede optie. Met boolean search kan je jezelf onderscheiden, maar het kost veel tijd en moeite. Je kan het daarom gaan automatiseren. Dit is vooral relevant als je structureel aan het zoeken bent.

In dat geval rest je nog één vraag: tot in hoeverre ga je het proces automatiseren? Ten eerste is het hierbij belangrijk om een helder profiel inzichtelijk te hebben. Zoals je hiervoor al hebt gelezen, kan je handmatig search strings opstellen maar ook een generator of een tool gebruiken. Ga even bij jezelf na hoeveel kandidaten je doorgaans zoekt, op welke (en op hoeveel) platforms je zoekt en of je er veel tijd aan kwijt bent. Vervolgens kan je met behulp van de informatie hierboven goed inschatten of je gedeeltelijk of volledig (of helemaal niet) gaat automatiseren. Door gebruik te maken van (onze) software heb je in ieder geval nog meer tijd om van je vrije uren te genieten of je te richten op andere werkzaamheden. Succes!

Share

Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.