Werving van personeel in de voedingsmiddelenindustrie

Na een relatief rustige periode op het gebied van werving, verwachten we een heel ander jaar voor 2021. De voedingsmiddelenindustrie is relatief stabiel gebleven in 2020. Zeker in vergelijking met branches als de horeca of retail aan de ene kant en kruideniers en zorg aan de andere kant.

Grofweg zagen we in de voedingsmiddelenbranche minder vacatures. Enerzijds door minder investeringen, maar ook door een lager verloop. De investeringen zagen we tevens in Q4 weer iets oplopen, het verloop nog niet echt. Het verloop blijft laag omdat mensen zijn nu ‘blijer’ met hun baan zijn (zekerheid) en het risico van ‘switchen’ als te groot ervaren; gemiddeld gesproken.

Hoewel de vaccinatie strategie in Nederland nogal traag verloopt en de LockDown verlengd gaat worden, is toch het einde in zicht. En met dit licht aan het einde van de tunnel, keert ook het vertrouwen weer snel terug. Mensen vergeten snel. Onze verwachting is dat het verloop vanaf de zomer (of Q3) weer snel gaat oplopen. Simpel gesteld; medewerkers die van baan wilden wisselen, zullen dit alsnog gaan doen.

De subsidie vanuit NOW en TVL, zal ophouden omdat dit gewoonweg niet langer betaald kan worden. Dus, bedrijven zullen omvallen. De uitgestelde faillissement gevolg komt er dan ook aan. Hoewel vervelend voor die bedrijven, biedt dit kansen voor jouw instroomproces (werving).

Er komen namelijk veel interessante kandidaten op de markt. Die relatief makkelijk te werven zijn. Je hebt dus geen dure W&S bureaus nodig. Een paar eenvoudige advertentie zullen volstaan. Wij verwachten dan ook de vacature banken het goed zullen gaan doen.

Om dit proces te verzorgen heb je echter wel een goede werken-bij site nodig, met degelijke software erachter. Juist in Food zie we veel bedrijven met matige (of geen) werken-bij sites. En, veel traditionele gedachten waarin W&S bureau belangrijker worden gemaakt dan ze zijn.

In de voedingsmiddelen industrie hebben wij de afgelopen 10 jaar juist aangetoond dat bedrijven hun werving zelf in de hand kunnen nemen. De markt is de afgelopen jaren gedraaid en zal nog verder draaien. Met de huidige technieken kunnen de recruitment kosten met tientallen procenten dalen en tegelijkertijd de belasting van HR in dit proces sterk laten afnemen. Goedkoper werven, met minder inspanning en beter resultaat. Dat klinkt in deze tijd toch heel fijn…😉

Benieuwd hoe Yoores jouw organisatie kan ondersteunen in deze doelen of heb je gewoon een vraag over recruitment? Bel of mail mij eens, ik ga graag met je in gesprek.

Edwin Noordeloos
E: edwin.noordeloos@yoores.com

Share

Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.