Wat zijn assessments?

Assessments zijn gestandaardiseerde testen, oefeningen en soms zelfs spelletjes die worden gebruikt om de vaardigheden, kennis, persoonlijkheid en geschiktheid van kandidaten te beoordelen. Met assessments kun je als werkgever een weloverwogen beslissing nemen bij het selecteren van de meest geschikte kandidaten.

Waarom assessments gebruiken?

Het gebruik van assessments binnen het recruitmentproces biedt verschillende voordelen, waaronder:

Objectieve beoordeling: Doordat assessments gestandaardiseerde testen zijn, is er geen ruimte voor subjectiviteit of vooroordelen. Iedereen wordt op dezelfde manier getoetst op zijn of haar vaardigheden, kennis en geschiktheid.

Betere match: Online assessments kun je volledig afstemmen op jouw wensen en eisen. Wanneer iemand goed scoort tijdens het assessment, ben je ervan verzekerd dat deze kandidaat goed past bij de functie en bijvoorbeeld ook de organisatiecultuur.

Efficiëntie: Zodra het assessment is ingericht zoals jij wilt, kun jij je focussen op andere werkzaamheden. Dit versnelt het verbetert de rest van het wervingsproces.

Kostenbesparing: Tijdbesparing betekent ook kostenbesparing. Het wervingsproces kost dankzij assessments minder tijd én je bent niet langer tijd en geld kwijt aan mismatches herstellen.

Verschillende soorten assessments

Wat voor type assessment je het best kunt gebruiken, hangt af van de specifieke vereisten van de functie en het gewenste inzicht in kandidaten. Veelvoorkomende soorten zijn:

Psychometrische tests: Deze tests meten cognitieve vaardigheden, persoonlijkheid, motivatie en andere psychologische kenmerken van kandidaten.

Vaardigheidstests: Dit omvat praktische tests en opdrachten om de specifieke vaardigheden en bekwaamheden van kandidaten te evalueren, zoals technische vaardigheden, schrijfvaardigheden of taalvaardigheid.

Simulatie-oefeningen: Kandidaten worden blootgesteld aan situaties die vergelijkbaar zijn met die op de werkplek, waardoor werkgevers hun reacties en besluitvormingsvaardigheden kunnen beoordelen.

Intelligentietests: Deze tests meten de algemene cognitieve capaciteit en het vermogen van kandidaten om problemen op te lossen en informatie te verwerken.

Persoonlijkheidsbeoordelingen: Deze tests helpen werkgevers om inzicht te krijgen in het karakter van kandidaten en hoe deze passen bij de organisatiecultuur en de vereisten van de functie.

Voorbeelden van assessment leveranciers

Uiteraard kennen wij veel goede en betrouwbare leveranciers van online assessments. Ben je geïnteresseerd in het optimaliseren van je recruitmentproces? Overweeg eens contact op te nemen met een van deze leveranciers:

Contactformulier

Heb je vragen over assessments of zoek je hulp bij het kiezen van een goede leverancier? Laat je gegevens achter en we helpen je graag verder.

    Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

    Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.