Wat is een ATS?

Een ATS (Applicant Tracking System) is een softwaretoepassing die door werkgevers en recruiters wordt gebruikt om het wervingsproces te beheren en te stroomlijnen. Een ATS is een tool die jou helpt om het wervingsproces efficiënter in te richten - van het plaatsen van vacatures tot het beoordelen en communiceren met kandidaten, en het voldoen aan wettelijke vereisten.

Waarom kiezen voor een ATS?

Velen denken dat een ATS ongeveer hetzelfde is als een CRM of HR-core systeem. Dat is niet het geval. Om uit te leggen wat een Applicant Tracking System precies is, benoemen we hieronder wat belangrijke functionaliteiten.

Kandidatenbeheer:
ATS’en slaan sollicitatiegegevens op, zoals cv's en sollicitatieformulieren, en organiseren ze op een gestructureerde manier.

Vacatureplaatsing:
ATS’en maken het eenvoudig om vacatures online te plaatsen, op carrièrepagina's en externe vacaturebanken.

Zoeken en filteren:
ATS’en stellen gebruikers in staat om kandidaten te doorzoeken en filteren op basis van criteria zoals ervaring, opleiding en vaardigheden.

Communicatie:
ATS'en ondersteunen de communicatie met kandidaten via e-mails, WhatsApp-berichten en meldingen, waardoor het proces transparanter en soepeler wordt.

Rapportage:
ATS’en genereren rapporten en analyses om inzicht te bieden in de wervingsprestaties en om verbeteringen aan te brengen.

Workflowautomatisering:
ATS’en helpen bij het stroomlijnen van het wervingsproces door taken en goedkeuringsstromen te automatiseren.

Compliance:
ATS’en helpen bij het naleven van regelgeving en het beheren van gegevens op een veilige manier.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een ATS?

Er zijn veel verschillende soorten ATS’en die allemaal prima functioneren. Toch kun je beter niet zomaar een recruitmentsysteem kiezen. Ben je van plan om een demo aan te vragen of meer onderzoek te doen naar een specifieke leverancier? Houd dan deze vragen in je achterhoofd:

  • Wat voor pricing-model heeft deze leverancier en wat is een realistische prijs?
  • Heb ik een koppeling met een HR-core systeem nodig en hoe makkelijk kan dat?
  • Hoe snel wil ik het ATS geïmplementeerd hebben en is dit haalbaar bij deze partij?
  • Welke functionaliteiten moet het systeem hebben?

Voorbeelden van ATS leveranciers

Uiteraard kennen wij veel goede en betrouwbare leveranciers van ATS’en. Als je in de oriëntatiefase zit van een ATS kiezen, kun je deze partijen overwegen:

Contactformulier

Heb je vragen over een specifieke ATS of zoek je hulp bij het kiezen van een goed recruitmentsysteem? Laat je gegevens achter en we helpen je graag verder.

    Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

    Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.