Van uitzendkracht naar uitzendrobot..?

https://www.linkedin.com/pulse/van-uitzendkracht-naar-uitzendrobot-pieter-van-geet/

Kort geleden had ik een afspraak op het hoofdkantoor van een bekend beursgenoteerd uitzendbureau. Na binnenkomst werd ik vriendelijk ontvangen door een ‘iets’ op wielen dat een robot bleek te zijn.

Het gevaarte kwam geluidloos aanrijden en had de gedaante van een soort plastic mens. Armen, benen, ogen en er kwam geluid uit achter de gaatjes achter de mond. De wat blikkerige edoch vriendelijke stem die uit het apparaat kwam heette mij hartelijk welkom en vroeg mij op het scherm aan te klikken met wie ik de afspraak had. Nadat ik vervolgens ook nog op de afbeelding van een kopje koffie had geklikt kon ik het allemaal eens goed op mij in laten werken. Eerlijk gezegd duurde het even voordat het bij mij binnen kwam: ‘een uitzendbureau dat haar geld verdiend met de bemiddeling van levende mensen, zet een zelf een robot in bij de receptie’ Serieus!?

Wie bedenkt zoiets en waarom?

De vindingrijkheid van de marketingafdeling die dit bedacht heeft is nog nauwelijks te overtreffen zou je denken. Het zal vast iets te maken hebben met het ‘onderschrijven van het unieke karakter van onze innovatieve dienstverlening’ of zoiets. Het bedrijf zelf is er in ieder geval behoorlijk trots op. Het heeft het ding zelfs een heuse naam gegeven. De liefhebber kan via de website een ‘Meet & Greet’ boeken en ik zag volwassen mensen met het ding op de foto gaan. Naar wie stuur je zo’n foto dan, vroeg ik mijzelf af. Mijn afspraak was inmiddels komen aanlopen, hij bleek een echt mens van vlees en bloed te zijn, dat dan wel weer.

“De vindingrijkheid van de marketingafdeling die dit bedacht heeft is nog nauwelijks te overtreffen zou je haast denken”

In een vorig artikel schreef ik over de opkomst van de robotisering en de verregaande consequenties die dit heeft voor sommige beroepsgroepen. De gevolgen kondigen zich nu al aan en het lijkt erop dat het administratieve beroep het eerste slachtoffer is. Oké, de arbeidsmarkt is momenteel ietwat overspannen waardoor de impact van robotisering lastig te meten is. Recentelijk verscheen er een artikel in het AD waarin stond, dat ondanks overspannen arbeidsmarkt de administratief medewerker beter iets anders kan gaan doen. De boekhoudrobots zijn hard bezig de boekhouders te vervangen.

Uitzendbureau voor robots.

Toen ik mijzelf iets meer in het onderwerp ging verdiepen kwam ik tot de ontdekking dat er enige tijd geleden zelfs het eerste Nederlandse uitzendbureau voor robots is opgestart. De laatste jaren zijn veel kleine techno-bedrijfjes ontstaan. Rondom de technische universiteiten zijn startups aan een opkomst bezig.. Een uitzendbureau waar bedrijven robots kunnen inhuren, het bestaat echt! Ze leveren je een flexwerker die 24 uur per dag en zeven dagen per week zijn werk doet, zonder alle problemen van een menselijke uitzendkracht. De hoge aanschafprijs voor een robot beperkt het gebruik er van waardoor het MKB regelmatig buiten de boot valt omdat ze de investering niet kunnen betalen. Kleine tot middelgrote series zijn nauwelijks rendabel uit te voeren met robotica omdat de investeringen niet worden terugverdiend. Door robots via een uitzendbureau in te huren vervallen hoge aanschafkosten en kan de MKB-productie worden verhoogd. Het bedrijf waarop mijn oog viel richt zich op twee markten: de maakindustrie en de logistiek zoals het inpakken van producten, order picking en het verplaatsen van producten of objecten.

Of dit bedrijf ook receptiemedewerkers gaat leveren aan beursgenoteerde uitzendbureaus, is mij nog niet geheel duidelijk. Door de noodzakelijke veranderingen in de markt van arbeidsbemiddeling is het naar mijn mening, een kwestie van tijd dat een groot aantal van de reguliere uitzendbureaus zelf door robots zullen worden vervangen.

Daarover later meer.

Pieter van Geet, Keep The Change Movement

Meer van dit soort columns zijn te vinden op de website zzber.nl

Share

Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.