Lesley van Opstal

Tip van de Week Lesley van Opstal

De Tip van de Week komt deze week van Lesley van Opstal. Maar eerst zijn we benieuwd naar zijn recruitment loopbaan!

Wie ben je?

Lesley van Opstal, zelfstandig ondernemer en recruiter in de Randstad.

Hoe ben je in het recruitmentvak gerold?

Ik ben eigenlijk altijd al commercieel bezig geweest. Vroeger, als klein jongentje, kocht ik op rommelmarkten al andermans spullen op om het vervolgens door te verkopen. Ook waste ik auto’s voor geld en bedacht ik dat we nog meer konden verkopen door versnaperingen aan te bieden.

Ik ben later heel kort elektricien geweest, maar dat was niks voor mij. Waar ik wél enthousiast werd, was in een detailhandel waar ik mijn eerste verkoopplan schreef voor de regiomanager. Dansend personeel in de winkel die de klant vooropstelden; dat vond ik gaaf.

Toch ben ik nog even in de B2B-sales werkzaam geweest, maar je raadt al dat ik de mensen en de verbinding miste. Ik besloot headhunter te worden op de Zuidas. Helaas was dat werk heel ‘koud’ en niet helemaal voor mij weggelegd.

Zodoende ben ik bij een gemeente terechtgekomen om statushouders te bemiddelen. Dat was echt heel gaaf. Door framing en de media had ik een verkeerd beeld van statushouders, en ik denk dat ik niet de enige ben. Ik werd getriggered om nieuwsgierig te zijn naar wat die mensen mee hebben gemaakt en waar ze tegenaan liepen. In die periode heb ik heel veel geleerd over Diversiteit en Inclusiviteit (D&I).

Uiteindelijk bleek ik wel te commercieel voor de gemeente en ben ik zo weer in de (snellere) arbeidsbemiddeling terecht gekomen.

Wat doe je nu?

Ik geef training op het gebied van social recruitment en LinkedIn en daarnaast doe ik arbeidsbemiddeling als zzp’er.

Wat vind je het leukst en minst leuke aan recruitment?

Wij [arbeidsbemiddelaars] zijn een soort Robert ten Brink; makelaars van geluk. De reden dat ik doe wat ik doe is dat ik voor mijn gevoel mensen hun situatie beter kan maken. In mijn fantasie is alles met elkaar verbonden. Als je met tegenzin naar zijn werk gaat, hoe kan je dan een ontspannen ouder of partner zijn met focus. We zijn het aan onszelf verplicht om met plezier naar het werk te gaan. Recruiters dragen daaraan bij. Dat is het leukst aan recruitment.

Wat lastiger is aan recruitment zijn de vele tegenslagen. Een recruitmentproces kan op vele vlakken stroef verlopen en vaak heb je te maken met teleurstellingen en afwijzing. Maar daardoor worden de successen groter en ook daar je leer van.

Wat is jouw Tip van de Week?

Ik heb heel veel tips!

Ten eerste ben ik van mening dat elke recruiter moet werken aan een personal brand. Ik geef werkgevers vaak mee om te werken aan een werkgeversmerk. Als recruiter heb je daar weinig invloed op. Je kunt ook niet altijd meevaren op het merk waarvoor je werkt. Iemand gaat geen relatie aan met een organisatie of een gebouw, iemand gaat een relatie aan met jou als recruiter. Zet dus LinkedIn, Instagram of TikTok in om jezelf te profileren.

Daarnaast vind ik het heel belangrijk om verbindende, persoonlijke én positieve vragen te stellen. Ontdek wat de kandidaat echt wil en zoek naar een klik. Vraag iemand niet 5 positieve en 5 negatieve dingen op te noemen van zichzelf. Dat zet de verkeerde toon waardoor we onbewust focussen op de negatieve punten. Vraag bijvoorbeeld welke 5 eigenschappen hij/zij kan waarderen in een nieuwe werkgever en nieuwe collega’s. Hierdoor krijg je dezelfde antwoorden, maar is de focus positiever; dat is veel leuker!

Tenslotte zouden recruiters goed met elkaar samen moeten werken. Nederland is groot genoeg voor ons allemaal. Door samen te werken kunnen we de markt veranderen en het beeld over recruitment veranderen en onwijs veel moois doen.

Over de ‘Tip van de Week…’

Recruiters Connected staat voor kennisdeling door verbinding. Dit doen wij in elk opzicht gratis. Een belangrijk onderdeel hiervan, vinden wij, is leren van elkaar. Daarom vragen wij elke week aan één recruitmentcollega wat hún tip van de week is.

Verder sparren over recruitment kan vervolgens natuurlijk op een van onze events!

Wil je vrijblijvend meer weten over digitaliseringskansen binnen jouw recruitmentproces? Of eens vrijblijvend sparren over recruitment marketing, ATS-en, software en apps? Vraag ons gerust om wat vrijblijvende informatie!


Vraag vrijblijvend informatie aan

    Share

    Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

    Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.