Jorn Trousselot

Tip van de Week Jorn Trousselot

De Tip van de Week komt deze week van Jorn Trousselot. Wat voor tips en tricks heeft hij voor ons?

Wie ben je?

Jorn Trousselot, zelfstandig recruiter met specialisme in de technische sector.

Hoe ben je in het recruitmentvak gerold?

In 2005 ben ik begonnen bij Randstad Uitzendbureau als intercedent. Daarvoor heb ik altijd commerciële functies gehad, maar ik miste het persoonlijke contact met mensen. Als intercedent zag ik de mogelijkheid om tussen de kandidaat en de klant verbinding te maken. Dat doe ik nu dus inmiddels al 18 jaar met veel plezier.

Wat doe je nu?

Na 13 jaar aan de bureau zijde te hebben gewerkt, heb ik de keuze gemaakt om naar de corporate zijde over te stappen. In 2018 werd ik 40 en had ik géén behoefte om een motor te kopen, wél om te ondernemen. Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Het was dus nooit de vraag óf ik ging ondernemen, maar wanneer. Uiteindelijk ben ik dus in 2018 als zelfstandig recruiter verdergegaan. Sindsdien heb ik bij verschillende bedrijven opdrachten; van strategisch advies uitbrengen tot sourcing en het hele recruitmentproces van a tot z opzetten of optimaliseren.

Eigenlijk heb ik vanaf het begin gelijk in de technische sector gezeten. Die sector begrijp ik goed en vind ik ook het leukst. Ik geloof heel erg in innovatie en de technische sector staat nooit stil. Het is dus onwijs interessant om te blijven ontdekken wat er mogelijk is binnen de techniek.

Waar ben je dan werkzaam?

Ik werk veel voor de grotere corporaties die landelijke dekking hebben. Dat betekent dat ik ook op afstand kan werken, als ik dat wil. Mijn voorkeur gaat echter uit naar op locatie werken. Ik geloof erin dat je face-to-face veel meer informatie ophaalt. Op die manier kan ik zowel de klant als de kandidaat het best voorzien in hun vraag en behoefte.

Wat vind je het leukst en minst leuke aan recruitment?

Innovatie heeft dus echt mijn interesse. Daarnaast vind ik het heel mooi om mensen te helpen die op het punt staan om een volgende stap te maken in hun carrière. Je loopbaan is een heel belangrijk onderdeel van je leven. Mensen moeten zich verder blijven ontwikkelen en de juiste keuze maken bij het vinden van een nieuwe baan is daar een groot onderdeel van. Ik haal er veel plezier uit om mensen daarbij te helpen en doe daardoor met veel enthousiasme mijn werk. Bovendien staat het vak nooit stil, dus dat houdt het werk ook uitdagend en interessant.

Wat ik een minder punt vind aan het vak, is dat kandidaten vaak worden gezien als handelswaar. Dan heb ik het dus over de bureaus. Die proberen echt mensen te slijten. De kwaliteit, het persoonlijke contact, het echt meedenken… dat ontbreekt. Het commerciële belang gaat vaak voor het kandidatenbelang. Er is nu bijvoorbeeld een grote vraag in de technische markt. Bedrijven zijn daar gevoelig voor en dan ontstaan er dus mismatches. Dat ervaar ik zeker als iets negatiefs.

Wat is jouw Tip van de Week?

Ik noem het ‘retro-recruitment’. Ik geloof er heilig in dat we in dit vak terug moeten grijpen naar de basis, naar hoe we het ooit hebben geleerd. Goed uitvragen wat aan beide kanten de verwachtingen en behoeftes zijn. Kwaliteit moet boven kwantiteit staan. Ik moest ooit met een team 100 monteurs werven voor de hele organisatie. We zijn toen echt op zoek gegaan naar het persoonlijke contact met de kandidaat. We hebben meer dan 600 kandidaten gesproken, 400 uitgenodigd op gesprek en 97 mensen aangenomen binnen een paar maanden tijd.

Hoe zulke resultaten behaald kunnen worden? Per doelgroep kijken hoe een kandidaat wil solliciteren. Cv’s en motivatiebrieven zijn vaak overbodig. Laat iemand gewoon op kantoor langskomen of bel diegene op. Zorg ervoor dat iemand echt geïnteresseerd raakt in de functie én je organisatie. Zo ontstaan er ook echt goede matches en hebben mensen minder snel de behoefte om op korte termijn verder te zoeken.

Tenslotte: laat je niet leiden door de commerciële druk. Kiezen voor een andere baan is een belangrijk punt in iemands leven. Neem dat serieus.

Over de ‘Tip van de Week…’

Recruiters Connected staat voor kennisdeling door verbinding. Dit doen wij in elk opzicht gratis. Een belangrijk onderdeel hiervan, vinden wij, is leren van elkaar. Daarom vragen wij elke week aan één recruitmentcollega wat hún tip van de week is.

Verder sparren over recruitment kan vervolgens natuurlijk op een van onze events!

Wil je vrijblijvend meer weten over digitaliseringskansen binnen jouw recruitmentproces? Of eens vrijblijvend sparren over recruitment marketing, ATS-en, software en apps? Vraag ons gerust om wat vrijblijvende informatie!

    Share

    Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

    Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.