Jacques Mulder

Tip van de Week Jacques Mulder

Weer een interessante Tip van de Week! Deze week heeft Jacques Mulder een tip voor corporate recruiters die werken met detacheringsbureaus. Daag de consultant in 7 kleine stappen uit om zelf de juiste match te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn werk!

Wie ben je?

Jacques Mulder – Operationeel Directeur van technisch detacheringsbureau WtbE B.V.

Hoe ben je in het recruitmentvak gerold?

Toen ik mijn studie, Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen, had afgerond ging ik langs detacheringsbureaus in Groningen. Oorspronkelijk was ik op zoek naar een typische baan voor een TB-er, zoals proces engineer. Bij een aantal bureaus kreeg ik echter de vraag of ik wellicht interesse zou hebben in een rol als consultant in de arbeidsbemiddeling. De rest is geschiedenis.

Wat doe je nu?

Ik ben nu mede-eigenaar van WtbE en ben verantwoordelijk voor de operationele kant van het bedrijf. WtbE is een detacheringsbureau, dat gespecialiseerd is in banen en projecten waarbij een werktuigbouwkundige, elektrotechnische of technisch bedrijfskundige achtergrond nodig is. Onze dienstverlening is recruitment door middel van detachering (deta-vast). WtbE is, met een kantoor in Groningen en Leeuwarden, vooral in Noord- Nederland actief.

Naast dat ikzelf volop als consultant aan de slag ben, probeer ik voor mijn team een zo goed mogelijk werkklimaat te creëren waarin iedereen succesvol kan zijn.

Wat vind jij zo leuk aan recruitment?

Als consultant op een detacheringsbureau heb je een enorm veelzijdige job. Het ene moment ben je aan het sourcen achter de computer, dan heb je een sollicitatiegesprek met een interessante kandidaat en later heb je een spannend sales gesprek met een potentiële nieuwe opdrachtgever. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want een consultant doet nog veel meer. Ik ben tijdens mijn loopbaan van ruim 20 jaar nog geen andere job tegengekomen die meer diversiteit bood. Voor een ander soort baan hoef je mij dus niet te bellen 🙂

Zijn er ook dingen waar je tegenop ziet op een dag?

Ik loop al een tijd mee in de flexbranche en wat ik jammer blijf vinden is dat de Consultants op de bureaus nog vaak worden gezien als koppelbazen of CV schuivers. Toch ben ik van mening dat wij van veel meer waarde kunnen zijn voor organisaties. Ik vind dat corporate recruiters daar meer gebruik van zouden kunnen maken.

Wat is jouw Tip van de Week?

Mijn tip is dan ook bedoeld voor corporate recruiters die werken met detacheringsbureaus en gaat over het leveren van meerwaarde door de bureaus.

Ik ga er vanuit dat je er tijd in hebt gestoken om de consultant uit te leggen wat je zoekt. Wellicht heb je zelfs een rondleiding gegeven.

“Daag nu de consultant uit om zelf de juiste match te maken en verantwoordelijkheid te nemen voor zijn werk!”

Dit kun je als volgt doen:

 1. Nodig de consultant uit om het profiel van de gewenste kandidaat te bespreken en geef een rondleiding over de werkplek;
 2. Vraag aan de consultant of hij voldoende informatie heeft om de juiste match te maken;
 3. Vertel dat je maximaal 2 cv’s wilt ontvangen;
 4. Geef aan dat je beide kandidaten zult uitnodigen voor een gesprek en dat de consultant erbij aanwezig moet zijn;
 5. Evalueer de kandidaten daarna samen;
 6. Mocht de match nog niet helemaal juist zijn, dan krijgt de consultant nog een tweede kans. Met alle informatie die deze nu heeft ontvangen moet het raar zijn als de volgende kandidaten niet passend zijn.
 7. Mocht de match weer niet juist zijn, dan kun je beter afscheid nemen van de Consultant.

Als je deze werkwijze hanteert, dan weet je zeker dat een consultant twee keer nadenkt voordat die een cv naar je stuurt. Daarnaast krijgt de consultant de kans om zijn volledige expertise in te zetten, wat een enorm motiverende werking heeft. Wat mij betreft zou dit de flex-branche op een hoger plan kunnen brengen.

Over de ‘Tip van de Week…’

Recruiters Connected staat voor kennisdeling door verbinding. Dit doen wij in elk opzicht gratis. Een belangrijk onderdeel hiervan, vinden wij, is leren van elkaar. Daarom vragen wij elke week aan één recruitmentcollega wat hún tip van de week is.

Verder sparren over recruitment kan vervolgens natuurlijk op een van onze events!

Wil je vrijblijvend meer weten over digitaliseringskansen binnen jouw recruitmentproces? Of eens vrijblijvend sparren over recruitment marketing, ATS-en, software en apps? Vraag ons gerust om wat vrijblijvende informatie!

  Share

  Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

  Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.