Elise Latuny

Tip van de Week Elise Latuny

De Tip van de Week komt van Elise Latuny. Hoe is zij in het vak gerold en wat is haar opgevallen?

Wie ben je?

Elise Latuny, bureaurecruiter bij StarApple.

Hoe ben je in het recruitmentvak gerold?

Ik ben er net als bijna iedereen echt ingerold. In eerste instantie heb ik toegepaste psychologie gestudeerd in Leiden. Wat ik vooral heel leuk vindt is om met mensen in contact te zijn en te leren van anderen. Tijdens mijn studie heb ik de minor talentmanagement gedaan. Toen ben ik al meer bezig geweest in het arbeidsveld, mensen in hun kracht zetten en samenwerken als een team. Dat vond ik heel interessant. Na de studie ben ik eerst aan de slag gegaan als floormanager binnen de hulpverlening. Dat heb ik bijna 3 jaar gedaan en was heel mooi werk. Wel was het heel intens. Ik had behoefte aan iets nieuws en iets waarbij ik op een positievere manier in contact met mensen kon komen.

Meerdere vrienden zeiden al dat recruitment iets voor mij was. Eigenlijk wist ik niet eens precies wat recruitment inhield! Dat ben ik vorige zomer gaan onderzoeken en zo ben ik ook in contact gekomen met Kees Jan van Recruiters Connected. Ik heb toen aan hem gevraagd wat er zo leuk is aan recruitment en we hebben een heel fijn gesprek gehad. Toen dacht ik: ik ga het gewoon proberen!

Wat doe je nu?

Inmiddels werk ik bijna een jaar bij StarApple als candidate consultant. Dat is verglijkbaar met sourcing. Ik zoek naar IT-specialisten en heb veel focus op de kandidaat: wie zijn ze, waar zijn ze goed in, waarin willen ze zich ontwikkelen? Het doorvragen is hierbij heel belangrijk. Zo krijg je een goed profiel van iemand. Dat profiel gaat vervolgens naar de business consultant die meer in contact is met bedrijven. Diegene gaat puzzelen totdat er een goede match is tussen klant en kandidaat.

Waar ben je dan werkzaam?

Het verschilt per team waar je werkzaam bent. Ik zoek echt in heel Nederland. Dat is onwijs leuk, omdat ik daardoor veel verschillende soorten mensen spreek. Mensen met letterlijk een ander accent, maar ook mensen met een andere houding of interessegebied. Mensen die wat afgelegener wonen, dus niet in de Randstad, zijn bijvoorbeeld vaak wat flexibeler over de locatie van het werk. Die verschillen zijn leuk om te zien.

Wat vind je het leukst en minst leuke aan recruitment?

Het leukste vind ik wat ik ook deed bij mijn andere werk, namelijk continu nieuwe mensen leren kennen. Als recruiter mag je echt even de tijd nemen om iemand te leren kennen en diegene soms wel een uur lang van alles vragen. Je hebt de ruimte om echt met iemand te connecten. Er komen vaak mooie gesprekken uit over iemands leven en diegene zijn doelen. Ik kan als recruiter iets betekenen in die doelen en een bijdrage leveren. Dat vind ik heel mooi.

Het lastige aan recruiter zijn, is dat je moet leren omgaan met teleurstellingen. Je kunt soms een superleuk gesprek hebben met iemand en de volgende dag ‘geghost’ worden. Ik denk dat dat komt doordat mensen het lastig vinden om hard ‘nee’ te zeggen tegen recruiters en dan maar gewoon niet meer reageren. Stuur me gewoon een appje, denk ik dan! Op LinkedIn heb je zelfs een functie waarmee je met één klik kunt sturen dat je geen interesse hebt. Dat vind ik dan ook helemaal prima en is beter dan geen reactie.

Wat is jouw Tip van de Week?

Mijn tip: gewoon doen! Voor mij werkt koud benaderen echt heel goed. Als ik een heel goed profiel zie, maar diegene lijkt niet open voor een nieuwe baan, dan stuur ik alsnog een berichtje. Ik heb wel eens gehad dat ik 5 maanden later alsnog een reactie kreeg, omdat diegene toen wel klaar was voor een nieuwe stap. Hij is gelijk door ons bemiddeld! Schroom dus niet om mensen een berichtje te sturen. Het eerste contact moet toch echt vanuit jou, de recruiter komen.

Wat daarbij wel belangrijk is: check iemands profiel! Hier kunnen we denk ik allemaal nog in groeien. Sommige mensen die ik benader zijn echt een soort opgelucht dat ik een gepersonaliseerd bericht stuur. Ik vind dat niet meer dan logisch, maar er zijn genoeg recruiters die standaard berichten versturen die niet aansluiten bij iemands profiel. Dat is zo zonde. Neem gewoon even een minuutje de tijd!

Over de ‘Tip van de Week…’

Recruiters Connected staat voor kennisdeling door verbinding. Dit doen wij in elk opzicht gratis. Een belangrijk onderdeel hiervan, vinden wij, is leren van elkaar. Daarom vragen wij elke week aan één recruitmentcollega wat hún tip van de week is.

Verder sparren over recruitment kan vervolgens natuurlijk op een van onze events!

Wil je vrijblijvend meer weten over digitaliseringskansen binnen jouw recruitmentproces? Of eens vrijblijvend sparren over recruitment marketing, ATS-en, software en apps? Vraag ons gerust om wat vrijblijvende informatie!

    Share

    Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

    Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.