Dick van Geeresteyn

Tip van de Week Dick van Geeresteyn

Dick van Geeresteyn vertelt in de Tip van de Week niet alleen over welke rol je als recruiter hebt, maar ook over welke rol je zou moeten hebben.

Wie ben je?

Dick van Geeresteyn, freelance recruitment- en HR-specialist.

Hoe ben je in het recruitmentvak gerold?

Ik werkte eerst in de sales binnen de financiële sector. Ik besloot een jaartje in Spanje te gaan wonen en toen ik terug naar Nederland kwam, was ik op zoek naar een baan. Een vriend van mij werkte bij een IT detacheringsbureau en heeft mij overgehaald om daar ook aan de slag te gaan. Zo werd ik dus bureaurecruiter bij een bemiddelingsbureau.

Wat doe je nu?

Inmiddels zijn we heel wat jaartjes verder! Op een gegeven moment heb ik zelf een klein bureau opgezet. We waren met een klein team en dat verliep prima. Toch ben ik uiteindelijk weer in dienst gegaan. Ik miste het om meer collega’s om mij heen te hebben en ik houd van de gezelligheid van een vrijdagmiddagborrel. Op een dag zat ik op kantoor, keek ik naar het café aan de overkant van de straat en toen eens naast me. Ik was alleen. Toen heb ik de knoop doorgehakt om weer bij een werkgever te gaan werken.

Het leek me leuk om een keer aan de andere kant van de tafel te zetten en ben als corporate recruiter aan de slag gegaan. Na weer een aantal jaar ging ik bij Brunel aan de slag binnen de sales en toen had ik dus heel het rondje gehad. Toen ik Brunel wilde verlaten werd ik benaderd voor een leuk en uitdagend project. Omdat dit van tijdelijke aard zou zijn, ben ik dat als freelancer gaan doen.

Als freelancer doe ik inmiddels van alles. Ik ben projectleider, manager of soms allebei tegelijk. Voor softwarebedrijf AIMMS werk ik als corporate recruiter, maar doe ik ook de ATS selectie en implementatie. Daarnaast werk ik ook nog aan de bureauzijde als manager recruitment bij Levy Professionals. Dat vind ik heel interessant; dat ik beide kanten van het verhaal meekrijg.

Wat vind je het leukst en minst leuke aan recruitment?

Dat ik zowel aan de bureau- als aan de corporate zijde werk is heel interessant. Je hebt op die manier meer begrip voor alle kanten van het verhaal. Daarnaast is het leuke aan recruitment dat het veel zaken omvat: van bedrijfskunde tot marketing en HR.

Minder positief is de positie die recruitment heeft binnen veel bedrijven. Op veel plekken wordt recruitment niet gezien als strategische business partner, terwijl iedereen weet dat het juiste team de wedstrijd wint. Neem als voorbeeld de verhuizing van een bedrijf. Een recruitmentmanager wordt vaak niet aan tafel gevraagd bij zulke gesprekken, terwijl dat heel handig is. Wij kunnen als recruiter inventariseren waar de doelgroep zit, hoe de concurrentie in een bepaald gebied is en wat de salarisverschillen zijn in die regio.

Wat is jouw Tip van de Week?

Mijn tip: ik zie graag dat je als recruiter onderdeel bent van de oplossing. Recruiters zien dat ook wel zo, doordat zij nieuw personeel vinden. Dat is alleen niet altijd de juiste oplossing. Andere oplossingen van een wervingsvraagstuk kunnen zijn: outsourcing, een andere werkverdeling, intern doorgroeien, 2 junioren aannemen in plaats van 1 senior en ga zo maar door! Er zijn meer oplossingen dan enkel de vraag van je manager invullen. Ondervraag als recruiter je manager en kom erachter wat het eigenlijke probleem is. Doe dus niet zomaar wat er van je gevraagd wordt, maar bevraag de vraag. Veel recruiters kunnen nog in die rol van strategische businesspartner groeien. Het zou mooi zijn als dat steeds meer gebeurt.

Daarnaast kun je als recruiter je horizon wat verbreden door meer samen te werken met HR. Waar stopt recruitment en waar begint HR? Niemand die daar een concreet antwoord op heeft. Maar kijk bijvoorbeeld naar arbeidsovereenkomsten of contracten. Het taalgebruik in zulke documenten zou overeen moeten komen met hoe recruitment communiceert. Je haalt samen talent binnen en kunt er ook samen voor zorgen dat talent blijft. Misschien kan een positie wel vervuld worden met iemand die al binnen de organisatie werkt? Bij goed overleg is er veel mogelijk!

Over de ‘Tip van de Week…’

Recruiters Connected staat voor kennisdeling door verbinding. Dit doen wij in elk opzicht gratis. Een belangrijk onderdeel hiervan, vinden wij, is leren van elkaar. Daarom vragen wij elke week aan één recruitmentcollega wat hún tip van de week is.

Verder sparren over recruitment kan vervolgens natuurlijk op een van onze events!

Wil je vrijblijvend meer weten over digitaliseringskansen binnen jouw recruitmentproces? Of eens vrijblijvend sparren over recruitment marketing, ATS-en, software en apps? Vraag ons gerust om wat vrijblijvende informatie!

    Share

    Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

    Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.