Hoop ten tijde van crisis

Supermarkten met lege schappen, trams en bussen waar iedere vorm van contact met zowel de bestuurder als mede passagiers wordt vermeden en verlaten stadscentra. Het klinkt als het script van een slechte horrorfilm, maar is momenteel de realiteit waarin we ons in Nederland en de rest van Europa begeven. Het voorjaar staat voor de deur, maar heeft dit jaar en zwart randje. Het is erg verleidelijk om je tijdens deze periode mee te laten slepen door alle doemscenario’s en pessimistisch naar de nabije toekomst te kijken. Toch lossen we hier weinig mee op. Ook ten tijden van crisis zijn er een aantal zaken die we zeker niet uit het oog moeten verliezen en ons in deze vreemde tijd wat hoop kunnen bieden.

 

1. De terugkeer naar normalisatie: Waar wij als ‘nuchtere Nederlanders’ een aantal weken geleden nog dachten dat het allemaal wel los zou lopen met het Coronavirus, wordt het probleem nu rigoureus aangepakt. Door het treffen van al deze maatregelen, is de kans groot dat het aantal besmettingen snel terug zal lopen. Uiteraard is dit niet in een week gebeurt, maar naar grote waarschijnlijkheid zullen we binnen een paar maanden als land weer terugkeren naar normalisatie.

 

2. Blijvende krapte door vergrijzing: Door de huidige situatie hebben veel bedrijven hun vacatures momenteel teruggetrokken. Echter verkeren we nog steeds in een periode van structurele vergrijzing, waardoor er een blijvende krapte op de arbeidsmarkt is. Zodra de grootste klap van het Coronavirus verwerkt is, zullen er dus wederom vele vacatures zijn die vervuld kunnen worden. Dit betekent dat wanneer de zwaarste storm is gaan liggen, er als recruiter weer voldoende werk te verrichten valt.

 

3. Gratis geld voor de Nederlandse overheid – goede optie: Mocht de situatie nog verder uit de hand lopen en de Nederlandse overheid zou extra geld nodig hebben, zijn de omstandigheden hiervoor erg gunstig. Momenteel hebben we te maken met een negatieve rente voor het lenen aan de Nederlandse overheid. Dit betekent dat de Nederlandse staat veel toegang tot ‘gratis’ geld heeft. Sterker nog, zij krijgt een vergoeding in de vorm van rente betaald door de uitlenende partij. Concreet betekent dit dat met een te stijging van de staatsschuld die te overzien is – Nederland is in Europa ten slotte één van de braafste kindjes van de klas – tientallen miljarden beschikbaar zijn om de economische gevolgen van Corona te bestrijden. Door haar omvang is dit meer dan een appeltje voor de dorst en is deze optie bijna geen vraagteken meer, maar zal het gaan om de vragen ‘wanneer’ en ‘in welke mate’.

Share

Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.