Geef eens een compliment als iets goed gaat! Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar helaas gebeurt het nog weinig. Zo blijkt uit een onderzoek van Protime dat 25% van de Nederlandse medewerkers nooit een compliment krijgt op het werk en dat maar liefst 22% zich niet gewaardeerd voelt. Laat dat indirect nou ook nog eens heel slecht zijn voor je werkgeversmerk.
Geef een compliment: iedereen zit er altijd op te wachten!
Waardering, erkenning en respect. Het zijn onderdelen van onze basisbehoeften. Je wil gezien en gehoord worden, betekenis hebben en ertoe doen. Niet voor niets maakt de behoefte aan erkenning deel uit van de bekende behoeftepiramide van Maslow. De piramide bestaat uit 5 verschillende typen basisbehoeften. Nummer vier, de behoefte aan waardering, is waar de complimenten om de hoek komen kijken.
Geef je medewerkers en je collega’s dus regelmatig een complimentje. Dit geeft ze vertrouwen dat ze het goed doen. Het bevordert het gevoel van betrokkenheid bij de organisatie en motiveert ze om dit gewaardeerde gedrag voort te zetten. Voorzie je in deze behoefte? Dan zorgt dat ervoor dat zij gemotiveerd worden tot de volgende behoefte, namelijk die van zelfontplooiing. Dit is waar je medewerker zich verder gaat ontwikkelen en verbeteren. En dat is wat je uiteindelijk wilt, toch?
De langetermijnvoordelen van complimenten
Een goed salaris en een prestatiebeurs zijn goed voor de fysiologische- en veiligheidsbehoeften van je medewerkers. Dat wil niet zeggen dat dit voldoende is om je werknemers tevreden te houden. Financiële beloningen hebben een kortetermijneffect op motivatie en werknemersbetrokkenheid. Niet-financiële beloningen hebben daarentegen een langetermijneffect. Complimenten en tijd en aandacht van managers motiveren meer en dragen bij aan de medewerkerstevredenheid. Dat blijkt uit onderzoek van McKinsey.
Hoe dragen complimenten bij aan je werkgeversmerk?
Employer branding: het werken aan je werkgeversmerk. Het zal je misschien niet verbazen, maar employer branding begint binnenin je organisatie. Als jouw medewerkers oprecht blij met jou zijn, stralen ze dat ook uit naar buiten. Bovendien kun je dan je eigen medewerkers gebruiken in communicatie-uitingen. Echte, authentieke verhalen werken en zorgen voor vertrouwen.
Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers oprecht tevreden zijn? Je raadt het al: geef ze het gevoel dat ze gewaardeerd worden. En geef dus ook complimenten. De volgende keer dat ze op een kringverjaardag staan, zullen ze positief over het bedrijf vertellen. Precies wat jij wil!
Lees hier hoe Referral Recruitment bijdraagt aan Employer Branding.
Hoe geef je een goed compliment?
Niet iedereen vindt het makkelijk om een complimenten te geven. Hierbij 3 tips:
Wees oprecht
Misschien een open deur, maar geef alleen een compliment als je het echt meent. De ander heeft het vaak maar al te goed door als een compliment niet oprecht is en dit zal de sfeer niet ten goede komen.
Wees specifiek
Zeg niet “je hebt vandaag goed gewerkt”, maar vertel specifiek wat iemand goed heeft gedaan. Bijvoorbeeld dat hij of zij goed is omgegaan met een klacht van een klant, een goede presentatie heeft gegeven of een foutloos rapport heeft aangeleverd.
Kies een goed moment
Noem het compliment niet terloops, maar zeg het op een moment dat je 1-op-1 bent en zorg dat je het echt even aandacht geeft. Zo weet je zeker dat het compliment aankomt bij de ander en niet wordt ondergesneeuwd in de rest van het gesprek.
Het is duidelijk: geef je medewerkers en collega’s voldoende complimenten. Het zorgt voor waardering, motivatie en collegialiteit en heeft een positief effect op de employee experience en je werkgeversmerk. Kleine moeite, groot resultaat.
Geschreven door Chantal van Kuyen. Bewerkt door Anne Maurits.