Op 18 mei zal ons Centraal Bureau voor de Statistiek (het CBS) ons weer overladen met grote statistieken: de groei (of krimp) van onze economie in het eerste kwartaal van 2021, de groei (of krimp) van de werkgelegenheid in dat kwartaal, de groei (of krimp) van de aantallen vacatures, de verschillen tussen beroepsgroepen en tussen bedrijfstakken – de laatste blik op de verdwijnende corona-recessie. Want vanaf nu gaan we vól het herstel in. Zowat alle signalen staan op stralend groen, niet alleen in Nederland, maar in veel andere belangrijke economieën om ons heen en verder weg.
We weten al van het CBS dat de totale werkgelegenheid in het eerste kwartaal met ongeveer een half procent is gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, en dat de werkloosheid op een idioot lage 3,6% is uitgekomen (van maar 2,9% een jaar eerder). Dat is dus onder het algemene krapteniveau van 4%, na een jaar extreme recessie! Het aantal vacatures zit volgens Jobfeed alweer enorm in de lift. Het statistiekenbureau van de Europese Unie, Eurostat, meldde al op 30 april jongstleden dat de economie van de totale Eurozone met 1,8% is gekrompen. Ik verwacht dat de Nederlandse economie ongeveer 1% zal zijn gekrompen.
Inmiddels zijn wij natuurlijk alweer halverwege mei, vordert de vaccinatie van de Nederlandse en Europese bevolking gestaag en is het een kwestie van weken in plaats van kwartalen voordat ook de ondernemers en organisaties in onze belevingseconomie (horeca, recreatie, sport, cultuur) de deuren weer mogen openen. En zich gaan roeren op de arbeidsmarkt. Maak je recruitment-borst maar nat! Want nu (binnenkort) gaat het spannend worden.
In de VS, waar ze de afgelopen maanden veel harder gingen met de vaccinaties en dus al wat verder zijn met het heropenen van de economie, van de belevingseconomie dus ook, schreeuwen werkgevers nu al moord en brand vanwege alle moeilijk vervulbare vacatures.
Van de data en dashboards van ons eigen UWV kunnen we leren dat er in veel beroepsgroepen en regio’s gewoon nog steeds krapte is. Dus als de belevingseconomie weer op gang komt, achter de rest van de economie aan, en daarmee de vraag op de arbeidsmarkt… Nou, reken maar uit.
Oké, mogelijk groeit de werkloosheid eerst nog als alle overheidssteun afneemt, maar de vergrijzing zorgt voor een groeiende vervangingsvraag op de arbeidsmarkt (vergis je niet: die vervangingsvraag zal goed zijn voor zeker driekwart van de dynamiek, de komende jaren). En dan heb ik het nu en hier nog niet eens gehad over de impact van het hybride werken, de discussies rond vast en flexibel werk, de digitalisering van processen en werk en recruitment, de wervelstorm van banen die verdwijnen, veranderen, verschijnen, de noodzaak van om- en bijscholing, de roep om zij-instromers. Werving & selectie gaan ingrijpend veranderen, zoveel is zeker.
In mijn vorige columns, geschreven midden in de corona-recessie, riep ik je op je voor te bereiden op de post-corona periode. We zijn bijna zo ver. Heb je aan je visie gewerkt? Heb je gekozen? Heb je aan je recruitment-kracht gewerkt? Aan je onderscheidend vermogen? Ben je klaar voor de start – de vliegende start van de radicale jaren ‘20?
Tot de volgende keer!
drs. Wim Davidse
Arbeidsmarkstrateeg en spreker @Dzjeng, hoofdredacteur @Flexmarkt magazine