Een effectieve vacaturetekst schrijven is geen rocket science, wél een ambacht

Ronald van Driel – Recruitment Accelerator | Interim Recruitment Manager | Interim Recruiter | Recruitment Strategie | Recruitment Proces Optimalisatie | Versnelling Werving

De dans om de latente doelgroep. We weten beter dan ooit van kandidaten wat ze doen en denken. Maar hoe masseer je de schaarse profielen richting jouw organisatie? Hoe spreek je ze aan en wanneer? Moderne tools maken het verschil.

Helemaal aan het begin van de wervingsprocedure valt er bij de vacature intake nog een wereld te winnen, zegt recruitmentexpert Ronald van Driel. Hij vertelt hoe dat nu vaak gaat. Een mailtje ploft in de inbox: er is een medewerker vertrokken, er moet een nieuwe komen. De recruiter of de intercedent begint soms gelijk te hollen zonder eerst de juiste vragen te stellen.

Een vacaturetekst schrijven is geen raketwetenschap, zegt Ronald, maar wel een ambacht! Alle puzzelstukjes moeten kloppen. Om twee voorbeelden te geven. De elementen die er echt toe doen voor die specifieke doelgroep, de zogeheten pullfactoren, moeten erin staan, anders reageert de kandidaat niet. En om ervoor te zorgen dat de kandidaat doorklikt naar de daadwerkelijke vacature, moet in de eerste regels die je zien krijgt als je in Google of Indeed zoekt (de zogenaamde introtekst) al staan wat de vacature gaaf maakt. En zo zijn er nog pakweg tien regels waaraan een goede vacaturetekst moet voldoen, legt hij uit. Veel vakgenoten hebben onvoldoende ervaring in het schrijven van een winnende vacaturetekst, vinden dat gewoonweg niet leuk of hebben het daar te druk voor.

Hij ziet ongeïnspireerde of ronduit belabberde vacatureteksten aan zich voorbijtrekken. Soms wordt de tekst van een vacaturehouder integraal, inclusief alle jargon, typo’s en gek geplaatste komma’s, overgenomen. Ook worden bestaande, slechte teksten keer op keer geknipt en geplakt. ‘De volgende keer gaan we écht even zitten voor een goede vacaturetekst’, zo klinkt het vaak. Zonde, want wat gebeurt er? Zonder de goede trefwoorden wordt de vacature niet gevonden. Of wordt deze wel gevonden, maar vindt de doelgroep hem niet interessant. In dat gat zijn we gesprongen.

Samen met ervaren vakgenoten Peer Goudsmit en Geert-Jan Waasdorp ontwikkelde Ronald de online Recruitment Accelerator Vacature Intake. Daarin worden alle vragen die het verschil kunnen maken gesteld. Met de antwoorden gaat een professionele tekstschrijver aan de slag. Waarna er een vacaturetekst uitrolt volgens de regelen der kunst. Tot slot volgt nog een media-advies. Met behulp van de in de intake geïntegreerde arbeidsmarktdata van Intelligence Group, wordt gekeken of de werving haalbaar is en welke media het beste resultaat opleveren. Het kost de slimme vacaturehouder en/of recruiter een kwartiertje en binnen no time staat een steengoeie vacaturetekst live op de media die ertoe doen. Snel, slim, effectief en tegen lage kosten.

Recruitment Accelerator werd in 2019 door de jury van Recruitment Tech Demo_Day uitgeroepen tot beste nieuwe recruitment tool.

Dit interview verscheen in september 2020 in Flexmarkt Magazine

Share

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.