Belangrijk: deze verplichte richtlijn gaat jouw vacature veranderen!

Het is weer zover! (Wettelijke) verplichtingen zorgen dat vacatures anders moeten worden geschreven. Maar deze keer, is het net wat anders..

Vanaf 1 augustus 2022 gaat de nieuwe Europese richtlijn voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in. Deze richtlijn werd 29 oktober 2021 ingestemd door de ministerraad. Wat misschien wel het belangrijkst is voor werkgevers en recruiters bij deze richtlijn, is meer duidelijkheid over het salaris van een functie in jouw vacatures.

Deze nieuwe richtlijn stelt eisen aan de communicatie over het salaris bij vacatures. Werkgevers mogen straks alleen nog een exact bedrag, of de salarisschaal (het minimum- en maximumbedrag waar de functie inpast) communiceren. Een ‘marktconform’, ‘competitief’ of ‘dik’ salaris is dus niet meer goed genoeg. Ook het salaris ‘op waarde van de kandidaat schatten’ mag niet (zomaar) meer. Werkgevers moeten duidelijk communiceren in hun vacatures wat een kandidaat zal verdienen.

De richtlijn is van toepassing sinds 31 juli 2019 en moet uiterlijk op 1 augustus 2022 in de EU-landen in nationale wetgeving zijn omgezet. Je kunt hier het gehele document nalezen.

Wat betekent dit voor jou?

Je bent vanaf augustus 2022 dus verplicht om arbeidsvoorwaarden duidelijk te communiceren in jouw vacatures. Inclusief het salaris. Dit is goed nieuws voor kandidaten. Salaris staat voor kandidaten namelijk nog steeds bovenaan de lijst met pullfactoren. Onderzoek van Unique toont aan dat 40% van de sollicitanten zich eraan stoort als er geen salaris in een vacature wordt genoemd en 20% zelfs helemaal niet meer geïnteresseerd is als ze niet direct het salaris kunnen zien in een vacature.

Eerder dit jaar, kregen we te horen dat het in New York ook verplicht wordt om het salaris in een vacature te vermelden. Jack Kelly van Forbes zag het als goed nieuws:

“Dit voorstel haalt het gordijn weg van het salaris, wat in veel vacatures gezien wordt als een verborgen, goed bewaard geheim. Deze unfaire, eenzijdige benadering is zeer nadelig voor iedereen die een nieuwe baan zoekt en die misschien na een maandenlange procedure erachter komt dat de werkgever een salaris biedt dat ver achterblijft bij de verwachtingen.”

Deze nieuwe richtlijn(en) zullen het mogelijk moeilijker maken om kandidaten aan te trekken. De war for talent wordt net nóg iets spannender.

Share

Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.