krapte in bouw

Alle zeilen bij om krapte in bouw tegen te gaan

“Krapte op de arbeidsmarkt nu in alle beroepsgroepen”. Zo luidden de krantenkoppen een aantal weken geleden. Een van de sectoren die het hardst personeel nodig heeft, is de bouw. Van jongeren tot zij-instromers en arbeidsmigranten: alle zeilen bij om krapte in de bouw tegen te gaan.

Het tekort in de bouwsector is geen nieuws. Dit probleem is er al jaren en wordt ook elk jaar groter. Verwacht wordt dat het tekort oploopt tot zo’n 20.000 in 2030 (ING). Dit komt mede doordat de vergrijzing eraan zit te komen. Een kwart van de mensen die nu werkt in de bouwsector, gaat in 2030 met pensioen.

De krapte in de bouw en techniek is ook een probleem voor onze klimaatdoelen. “Vorig jaar liet Cobouw een berekening uitvoeren waaruit bleek dat er 33.000 technici nodig zijn voor de energietransitie. In april dit jaar bleek ook nog uit een analyse van ABN Amro dat voor 36 procent van vacatures binnen de energietransitie bijna geen personeel is te vinden”, vermeldt Cobouw in een recent artikel.

Landelijk, maar ook zeker regionaal probleem

Los van het landelijke probleem, de klimaatdoelen, is er ook een regionaal probleem. Het is namelijk nog lastiger om aan bouw- en technisch personeel te komen in het oosten, noorden en zuiden van ons land. In vergelijking met de randstad zijn dit de ‘uithoeken’ van het land. Men verhuist niet zo snel naar de verdere provincies en de bevolking is daar al wat dunner gezaaid.

Juist in die regio’s wordt er hard gewerkt aan verduurzaming en is er personeel nodig om deze plannen te realiseren.

Waar nog personeel vandaan halen?

Als de bouwkundigen niet verhuizen, zoek dan niet naar bouwkundigen. Dat klinkt misschien gek, maar dat is het niet. Er zijn in de regio heus mensen die toe zijn aan een (nieuwe) baan of stap in hun carrière, maar die nu nog in een heel andere functie werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan horecaondernemers die het zwaar hebben gehad in coronatijd. Grote kans dat zij openstaan voor nieuwe kansen én omscholing.

Gelukkig zijn er steeds meer jongeren die de bouwsector interessant vinden. “Het aantal leerlingen aan de mbo-opleidingen bouw en infra steeg volgens cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van bijna 13.000 in 2017 naar 15.267 in 2021″, staat in een artikel van Cobouw. Helaas is dit (nog) niet genoeg om de krapte in de bouw te overwinnen. Toch blijft het belangrijk om jonge mensen te werven.

Daarnaast zijn arbeidsmigranten meer dan welkom om het gat in de bouw te vullen. Ook die toestroom aan mensen heeft stilgestaan in coronatijd. Nu trekt dat wel weer wat aan, denk aan Oekraïners die aan de slag willen, maar ook dit gaat het personeelstekort niet verhelpen.

Het gaat om toekomstbehendigheid

Ja, jongeren, arbeidsmigranten en zij-instromers zijn welkom en zeer belangrijk. Belangrijk daarbij is om niet alleen te kijken naar hard skills, maar naar soft skills. Pas je vacature en functie-eisen aan en beweeg mee met de markt. Omschrijf niet dat iemand diploma x of y nodig heeft, maar dat iemand eigenschap a of b moet beschikken. Als je dat doet, vergroot je de vijver waaruit je kunt vissen. Bovendien laat je zien dat je toekomstbehendig bent: je kunt je aanpassen aan de situatie.

Dus belangrijk om kritisch te kijken naar je vacatures, je aanbod en employer branding. Het kan lastig zijn om buiten de gebaande paden te treden, maar alleen zo gaan we het redden.

Meer weten over het gericht bereiken van professionals in de Bouw (en Techniek) via Cobouw.nl?

Neem geheel vrijblijvend contact op met VMN Media over het plaatsen van vacatures en/of employer branding: keesjanmarkens@vmnmedia.nl/ 0650256076

____________________________________

Relevante artikelen:

Referral recruitment is essentieel voor employer branding.

4 hoofdingrediënten voor jobmarketing.

 

Share

Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.