5 tips voor objectief recruitment

5 tips voor objectief recruitment

Ook in 2023 is het met de huidige arbeidsmarkt enorm belangrijk om als werkgever op een eerlijke, transparante en non-biased manier op zoek te gaan naar personeel. De medewerkers liggen nu eenmaal niet voor het oprapen en er is keuze genoeg. Dus hoe zorg jij er in 2023 voor dat je objectief én creatief op zoek gaat naar nieuwe collega’s? Wij helpen je op weg met 5 tips voor objectief recruitment!

1. Stel een duidelijke lijst op met de belangrijkste competenties voor de gewenste functie.

Op deze manier maak je het wat ‘makkelijker’ voor jezelf om kandidaten te herkennen die een goede match kunnen zijn voor de functie én het bedrijf, ook wanneer zij geen vergelijkbare werkervaring hebben. Eenmaal aangekomen bij de kennismaking kun je specifieke vragen stellen die gericht zijn op het ontdekken van deze competenties.

2. Zorg voor een gestructureerd interview a.d.h.v. de gewenste competenties.

Om iedere sollicitant eerlijk en objectief te interviewen tijdens een sollicitatiegesprek, zul je ervoor moeten zorgen dat bij iedere sollicitant het gesprek (ongeveer) hetzelfde verloopt. Dit kun je doen door iedere kandidaat dezelfde, vooraf afgestelde vragen te stellen gericht op hun competentie of persoonlijke eigenschappen. Op deze manier krijgt iedereen dezelfde kans en voorkom je een resultaat gebaseerd op alleen ervaring en afgeronde opleiding.

Afhankelijk wat bij jou past als werkgever kun je hier ook gebruik maken van een vaardigheidstest en/of persoonlijkheidstests. Wij kiezen er graag voor om erachter te komen wie er tegenover ons zit en hoe deze kandidaat als persoon kan bijdragen aan de groei van ons bedrijf. Om hierachter te komen én meteen te ontdekken over welke competenties en persoonlijke kenmerken deze kandidaat beschikt, kun je vragen naar voorbeelden uit het werkverleden of privésituaties en hoe zij daar gehandeld hebben.

3. Betrek huidige werknemers bij de sollicitatieprocedure.

Als manager of eigenaar van een bedrijf weet je natuurlijk precies wat voor personeel jij wilt hebben en waar je als bedrijf naartoe wilt, maar wie weet er het meest over het uitvoerende gedeelte van een functie? Juist! De werknemer zelf. Zij kunnen je voorzien van waardevolle inzichten in de vaardigheden en capaciteiten die nodig zijn voor een langdurig dienstverband. Daarnaast zorg je op deze manier voor een gedeelde verantwoordelijkheid en voorkom je onbedoelde discriminatie a.d.h.v. opleiding, werkervaring en overige biased onderwerpen.

4. Uniseks vacatures, houd je vacatureteksten uitnodigend voor iedereen!

Gebruik woorden zoals inclusief, gelijkheid en diversiteit om aan te geven dat de vacature toegankelijk is voor elk type kandidaat en houd je tekst neutraal. Uit onderzoek van Harvard is namelijk gebleken dat; in een vacature waar de woorden ‘ambitieus’ en ‘gedreven’ vermeld staan, gemiddeld meer mannen reageren. Wanneer je gebruik maakt van de woorden ‘sociaal’ en ‘samenwerkend’, woorden met een neutrale en vrouwelijke gevoelswaarde, reageren er overduidelijk meer vrouwen en blijven de mannen nog steeds geïnteresseerd (GAP).

5. Zet je vacatures niet alleen op je werken bij pagina, en vraag dat cv eens als laatst.. of niet?

Door meerdere wervingskanalen te gebruiken vergroot je het bereik van je vacature en geef je kandidaten van verschillende leeftijden, met verschillende achtergronden en verschillende werkervaring de mogelijkheid om te solliciteren. Denk aan; verschillende vacaturewebsites, sociale media en regionale mogelijkheden zoals de lokale krant of nieuwsfolder.

Wanneer kandidaten solliciteren op jouw vacature word er (bijna) altijd gevraagd om een CV toe te voegen. En stiekem trekken we bij het zien allemaal al een vooroordeel of deze kandidaat geschikt gaat zijn of niet. Nodig een kandidaat eens uit o.b.v. de gewenste competenties, en vraag hier naar tijdens het interview. Ben je daarna nog benieuwd naar zijn CV? Dan kan je deze altijd opvragen nadat je kennisgemaakt hebt met de persoon áchter het papiertje.

Ga jij meteen aan de slag met deze 5 tips voor objectief recruitment?

Bij Recrout timmeren we hard aan de weg om iedereen kennis te laten maken met hét competentie gedreven recruitment systeem dat werkgevers helpt om op een objectieve en intelligente manier de beste matches te voorspellen. Bekijk voor meer informatie over unbiased hiring onze website. Vraag hier een demo bij een van onze product experts!

Share

Deze website maakt gebruik van functionele, analytische en cookies van derden cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.

Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.